PRAXISFILOZÓFIÁM

" A gondolkodó ember szükségét érzi annak, hogy ugyanolyan tisztelettel
adózzék minden rajta kívül álló életakaratnak, mint a magáénak.
Átérzi ezt a másik életet a sajátjában. Jónak tekinti az élet fenntartását
és minden fejlődőképes élet lehető legmagasabb értékszintre emelését.
Rossznak tekinti az élet megsemmisítését, az élet veszélyeztetését,
a fejlődőképes élet növekedésének akadályozását. Ez a gondolati alapon álló
erkölcs abszolút elve."

Albert Schweitzer

 

Kapcsolatom az állattartó ügyfeleimmel és pacienseimmel

Minden betegem gyógyulása és szenvedésének enyhítése egyformán fontos számomra. Arra törekszem, hogy a lehető legmagasabb színvonalon lássam el őket, figyelembe véve a legújabb tudományos eredményeket és a hazai lehetőségeket. Ennek érdekében fontos számomra a folyamatos szakmai továbbképzés és önképzés.

Minden betegem érdekében felajánlom a diagnózis felállításához és a sikeres gyógykezeléshez szükséges diagnosztikai és terápiás módszereket. Ha ügyfelem anyagi lehetőségei nem engedik meg a legmagasabb színvonalú ellátást, közös erővel kiválasztunk az állat számára egy minimálisan elvégzendő vizsgálati és kezelési protokollt.

Indokolatlan vizsgálatok elvégzésével nem terhelem az állattartókat, de a nélkülözhetetlen beavatkozásokról tájékoztatom őket.

Szakmai tudásomat meghaladó beavatkozást nem végzek el. Ilyen esetben az adott szakterület legjobb szakembereihez irányítom betegeimet. Ha a telefonos kórelőzmény felvétel alapján úgy ítélem meg, hogy a beteg azonnali műtéti beavatkozást igényel, vagy megfelelő ellátása csak rendelői körülmények között biztosítható, a házhoz történő kiszállással nem növelem a tulajdonos költségeit, a beteget a megfelelő állatgyógyászati intézménybe irányítom.

Egészséges állat végleges elaltatását semmilyen indokkal nem vállalom. A beteg állat euthanasiáját állapotának felmérése után akkor végzem el, ha a gyógykezelési próbálkozást reménytelennek látom, vagy az addigi gyógykezelések sikertelenek voltak vagy ha az állat csillapíthatatlan fájdalommal küzd. Az euthanasiát mindenkor kíméletesen, a lehető legkisebb fájdalom okozásával végzem el előzetes altatás után.

Állattartó ügyfeleimmel a kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat kialakítására törekszem. Minden állatot úgy kezelek, mintha a sajátom lenne. Igyekszem őket vizsgálat és kezelés közben megkímélni a szükségtelen fájdalomtól. Az ő bizalmuk legalább olyan fontos számomra, mint gazdáiké.

 

Kapcsolatom az állatorvos kollégáimmal

Több rendelőben is vállalok rendszeresen helyettesítést.
A praxis betegeinek saját elérhetőségemet csak a praxis tulajdonosának engedélyével adom meg, és betegei ellátását csak akkor vállalom, amikor az adott praxis állatorvosai nem elérhetőek.

Ha kollégáim megtisztelnek bizalmukkal, és munkaidejükön kívül rám bízzák pacientúrájuk ellátását, az ellátott beteget minden esetben visszairányítom kezelő állatorvosához, akit az elvégzett beavatkozásokról telefonon illetve írásban is tájékoztatok.